Resultater
I Gladsaxe er vi i gang med at styrke ældreplejen, herunder er en oplistning af de vigtigste resultater.
- Vi har øget normeringen i plejeboligerne og ansat aktivitetsmedarbejdere, så alle ældre har
mulighed for et aktivt liv. Hjemmeplejen har også fået flere penge til at løfte kvaliteten i forbindelse med den nye ældrelov.
- Vi har afsat varige midler til hjemmeplejen til at udvikle faste teams og helhedspleje. Det vil komme både medarbejdere og modtagere af hjemmeplejen til gode.
- Vi har afsat penge til højere løn til plejepersonalet, så vi kan tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
- Vi uddanner nye medarbejdere ved at videreuddanne dem vi har ansat og ved at tilbyde gode uddannelsespladser til både unge og til voksne med erfaringer fra andre typer arbejdspladser.
- Vi har en løbende indsats med psykologisk supervision af vores medarbejdere ved plejeboligerne og de midlertidige pladser, for at forebygge forråelse og omsorgstræthed. Glade og trygge medarbejdere er en vigtig forudsætning for god ældrepleje.
Sundhedspolitik handler for mange om at blive behandlet for sygdomme og få genoptræning efter sygdom og ulykker.
Men det handler faktisk om endnu mere: Vi kan forebygge sygdomme gennem en sund livsstil og ved at opdage symptomer i god tid.
Mange har kroniske sygdomme, som kræver livslang behandling. Her skal vi sikre at man såvidt muligt kan fortsætte sit liv og sine aktiviteter. Et godt liv, selvom man har en sygdom.
Endelig har kommunerne en stor opgave i genoptræning, så mennesker kommer godt videre efter operationer og sygdomsforløb.
I Gladsaxe har vi et højt specialiseret genoptræningscenter, Kildegården, hvor man følger genoptræningsplanerne fra hospitalet, og hvor man kan være indtil man er i stand til at klare sig i eget hjem, hvorefter genoptræningen kan fortsætte ambulant. Kildegården har medarbejdere der er uddannet i særlig kompleks sygepleje, og har terapeuter med stor erfaring i genoptræning.
Vi har også ansvaret for sundhedsplejen og har graviditetsbesøg for at hjælpe familierne til at blive klar til et nyt familiemedlem, og vi har udvidet antallet af besøg i den første tid efter fødslen. Der er også hver uge åbent hus hos sundhedsplejen, så man altid kan få råd og vejledning hvis behovet opstår.
Med Folketingets nye sundhedsreform er der store forandringer på vej i strukturen i sundhedsvæsnet.
Der skal sikres bedre sammenhæng, så mennesker ikke tabes mellem praktiserende læge, hospitalet og de kommunale tilbud. Og der skal sikres samme høje kvalitet for tilbuddene til alle danskere.
I Gladsaxe samarbejder vi med de øvrige otte kommuner omkring Herlev-Gentofte hospital og med regionen for at sikre det bedst mulige tilbud til vores borgere.
Nogle tilbud vil blive flyttet til regionen, hvor vi med et medlem af det kommende sundhedsråd vil gøre alt hvad vi kan for at det høje niveau vi har i dag fastholdes.
Fordi der er vigtige opgaver der bliver flyttet til regionen, så er det vigtigere end nogen sinde at Gladsaxe får en stemme i regionsrådet. Derfor stiller socialdemokratiet med en stærk kandidat til regionsrådet, som vi vil kæmpe for at få valgt.
Det vigtigste for os i Socialdemokratiet er, at borgerne i Gladsaxe fortsat har adgang til gode sundhedstilbud som i dag, og at vi sikrer at vi hele tiden udvikler tilbuddene – uanset om det er kommunen eller regionen, der udfører opgaven.
Børn og unge skal have hjælp med det samme.
- Derfor har vi fokus på ”tidlig indsats” og ”deltagelsesmuligheder for alle”, så faglige, sociale eller psykiske udfordringer tidligt bliver opdaget og håndteret. Vi har fokus på hurtig og lettere adgang til mere koordineret hjælp til børn, der mistrives. Derfor er der i dag bl.a. psykologer og familierådgivere som indgår i arbejdet på alle skoler. Det sikrer at udfordringerne opdages og at der hurtigt kan udarbejdes handleplaner, som straks kan igangsættes.
- Gladsaxe har i starten af 2025 ansat 45 co-teachere på skolerne, som er en vigtig del af denne indsats. Co-teachere er lærere med specialpædagogiske kompetencer, som deltager i undervisningen sammen med de øvrige lærere.
- Vi kan se at det virker, og Socialdemokratiets mål er, at vi kommer op på 100 co-teachere i Gladsaxe. Vi skal også have flere ressourcepædagoger i skolen, for der er også udfordringer der løses bedst af dygtige pædagoger.
- Vi skal sikre at vi kan tiltrække og fastholde dygtige pædagoger i Gladsaxe, og fastholder vores eksisterende ambition om at 70% af medarbejderne i vores dagtilbud skal være uddannede pædagoger.
- Derfor løfter vi pædagogernes løn og sikrer gode arbejdsforhold med gode normeringer og udviklingsmuligheder, og derfor hjælper vi vores dygtige medhjælpere til at uddanne sig til pædagog hvis de ønsker det.
- Vi er også i gang med at lave nye læringsmiljøer på vores skoler under overskriften ”Fremtidens Skole”, så lokalerne motiverer til både læring, fordybelse og bevægelse. Skolerne bliver bygget om, så vi får bedre læringsmiljøer med fx arbejdsstationer i kroge og hjørner, så børnene kan få ro når de har behov for det.
- Vi bygger svanemærkede vuggestuer og børnehaver. De sikrer et godt pædagogisk miljø for vores børn. Og så tager bygningerne mere hensyn til sundhed, miljø og klima end tidligere.
- Institutionerne har en størrelse som giver et godt fagligt miljø og stabilitet for børnene, og de bliver indrettet med små miljøer især for de mindste børn, som derfor kan have en dagligdag i små trygge rammer med rolige og stabile voksne.
Klima- og biodiversitetskrisen er vores generations største udfordring.
Vi ser allerede i dag, at klimaet bliver varmere: Vi ser store regnmængder i Danmark, og oversvømmelser og skovbrande tæt på os i Europa.
I Danmark er 1.900 arter truede. Det er fugle, andre dyr og planter, der forsvinder fra vores natur og måske aldrig kommer igen.
Drikkevandet og truet af farlige stoffer, og i Danmark er luftforurening også et problem og skyld i cirka 3.000 for tidlige dødsfald1
I Gladsaxe er vi allerede i gang og en grøn kommune.
- Vi er en verdensmålskommune og har indarbejdet FN’s verdensmål om klima, miljø og natur i vores arbejde. Selvom vi er en lille kommune i et lille land, gør vores indsats en forskel. Hver gang vi udleder mindre CO2, får klimaet det lidt bedre. Og vi kan inspirere andre byer og lande til at gøre mere, når vi viser det gode eksempel.
Derfor har vi allerede nedbragt vores CO2-udledninger en del, fra ca. 450.000 Ton i 2007 til under 200.000 Ton i dag.
- Kommunen har stoppet brug af engangsemballage, så vi får mere fokus på genbrug og genanvendelse.
- Vi er også ved at forberede os på fremtiden med klimaforandringerne og mere regn. Derfor arbejder vi med klimasikring og afvanding i Høje Gladsaxe og i Kagsåparken, så vi kan håndtere større mængder vand i fremtiden.
- Vi har skabt bedre biodiversitet i naturområder som Fedtmosen, Smørmosen og Høje Gladsaxe Parken. Vi har fået heste og køer, som skaber liv og levesteder for andre dyr og planter. Fx har kommunens biologer fundet en skarnbasse i Høje Gladsaxe Parken – den har ellers været væk i mange år. Indsatsen giver en rigere natur – det giver os alle sammen fantastiske naturoplever, og vi gør en forskel for den pressede biodiversitet. Selvom vi er en bykommune, er cirka 16 procent af Gladsaxe natur, vandløb, skov og enge.
- Vi skal fortsætte med at gøre mere for vores naturområder. Når det er muligt, skal vi også sikre mere plads til naturen. Det gør vi f.eks. når vi håndterer regnvandet på overfladen i stedet for at føre det i rør under jorden, når vi lader fældede træer ligge til insekterne og når vi ændrer asfaltbelagte vejhjørner til små grønne byrum.
Rigtig mange borgere i Gladsaxe er præget af trafikstøj. Det påvirker livskvaliteten i hverdagen og det udgør en sundhedsrisiko.
Når vi bliver flere borgere og arbejdspladser i Gladsaxe, stiger transportbehovet. Bilen er vigtig for mange mennesker, men samlet set giver det for meget støj, trængsel og forureningen af luften og klimaet.
Derfor skal vi gøre bussen, toget og letbanen mere attraktiv, så flere vælger kollektiv trafik. Det er også vigtigt at gøre det bedre at cykle, da det er nemt for den enkelte, godt for miljøet og positivt for sundheden.
- Vi har nedsat hastigheden på flere veje for at dæmpe støjen. Og vi skal videre i næste valgperiode.
- Vi er allerede i gang med letbanen, der åbner i Gladsaxe i sommeren 2026. Den vil sikre at man kan komme hurtigt og nemt til f.eks. Herlev og Glostrup Hospital, til flere uddannelsesinstitutioner og til mange arbejdspladser. Der vil også være gode skiftemuligheder til S-tog, så det bliver et attraktivt alternativ til kørsel i egen bil.
- De fleste af kommunens biler kører på el og som noget nyt, er skraldebilerne også på el. Fra 2026 vil alle busser i kommunen også køre på el.
Fritidslivet med kultur, idræt, oplysningsforbundene og frivilligt foreningsarbejde er afgørende for vores by.
Det giver fællesskab til os alle og store oplevelser for både børn og voksne.
Det frivillige arbejde kan noget som professionelt arbejde ikke kan: Der kan skabes andre relationer og fællesskaber på tværs af befolkningsgrupper i Gladsaxe.
Derfor skal vi sikre gode muligheder for det aktive fritidsliv i hele Gladsaxe.
- De sidste år er flere børn og unge kommet med i foreningerne via fritidspas, så også børn fra familier med sociale udfordringer får gode muligheder.
- Vi har løbende investeret i gode rammer for idræt og kultur, og i forbedringer af de eksisterende faciliteter.
- Vi har tiltrukket store arrangementer som cykelløbet Post Danmark Rundt og Kids Tour. Det giver fællesskab og oplevelser for os alle.
I Gladsaxe Kommune har vi en klar ambition - at alle unge skal have mulighed for at trives, udvikle sig og skabe sig en god fremtid. Vi ved, at ungdomsårene er en afgørende periode, hvor trivsel, uddannelse og fællesskaber spiller en stor rolle for den enkeltes livsvej. Derfor har vi allerede en række stærke indsatser, der understøtter unges udvikling i skolerne, fritidslivet og i overgangen til voksenlivet.
- Vi har ekstra voksne i form af co-teachere i skolerne og ressourcepædagoger i dagtilbud, som sikrer, at flere børn og unge får den støtte, de har brug for, så de kan trives og lære i fællesskabet. Vi har fokus på tidlig indsats, så mistrivsel og udfordringer opdages og håndteres hurtigt. Derudover arbejder vi på at styrke brobygningen til foreningslivet, så alle unge – uanset baggrund og forudsætninger – får mulighed for at være en del af et meningsfuldt fællesskab.
- Men vi ved også, at flere unge i dag kæmper med mistrivsel, skolevægring og en følelse af pres og stress. Antallet af unge med psykiske udfordringer er stigende og det kræver en målrettet indsats, hvor vi arbejder endnu tættere sammen på tværs af skoler, fritidstilbud, sundhedsområdet og civilsamfundet. Vi skal sikre, at alle unge får den rette hjælp i tide, at de har mulighed for at gennemføre en uddannelse og at vi skaber flere veje ind i et meningsfuldt arbejdsliv.
- Derfor vil vi i den kommende periode styrke vores eksisterende indsatser og udvikle nye løsninger, der gør det lettere for unge at få den nødvendige støtte, finde motivationen til læring og blive en del af de fællesskaber, der gør en forskel. Gladsaxe skal være en kommune, hvor ingen unge føler sig efterladt, og hvor vi skaber de bedste rammer for et trygt og udviklende ungdomsliv.
- Unge i Gladsaxe skal have de bedste forudsætninger for at skabe sig et godt liv – uanset baggrund, udfordringer eller drømme for fremtiden. Overgangen fra barn til voksen kan være udfordrende, især for unge med psykiske eller fysiske funktionsnedsættelser. Derfor vil vi sikre, at ingen unge står alene i denne overgang og at hjælpen er let tilgængelig, koordineret og individuelt tilpasset.
I Gladsaxe Kommune arbejder vi allerede målrettet for at sikre, at mennesker med psykiske lidelser og handicap har de bedste muligheder for at leve et godt og selvstændigt liv. Vi tror på en helhedsorienteret tilgang, hvor støtte og indsatser tilpasses den enkeltes behov, og hvor vi skaber stærke fællesskaber, der giver tryghed og trivsel.
Vi arbejder ud fra en recovery-orienteret tilgang, der styrker borgerens egne ressourcer, samtidig med at vi yder den nødvendige kompensation og støtte. Vores kommunale tilbud er kendetegnet ved fleksibilitet, nærhed og tidlig indsats. Vi har allerede etableret fremskudte indsatser i udsatte boligområder og social psykiatrisk hjemmehjælp, der hjælper udsatte borgere i deres eget hjem. Vi vil arbejde på at sikre endnu lettere adgang til koordineret hjælp og vi er i gang med at bygge et sundheds- og beskæftigelseshus, der samler vejledning og støtte ét sted.
Vi samarbejder både med civilsamfundet og regionen, fordi vi ved, at mennesker med psykiske lidelser og handicap ofte har brug for en indsats, der går på tværs af sektorer. Vi prioriterer koordineret støtte på tværs af sundhed, social- og beskæftigelsesområdet, og vi har afsat midler til en socialsygeplejerske, der skal sikre en håndholdt sundhedsindsats for vores mest udsatte borgere.
Men vi kan og skal gøre mere. Der er stadig udfordringer, når det drejer sig om at sikre hurtig hjælp og koordinering mellem sektorer. Det er også et problem, at mennesker med psykiske og fysiske lidelse oplever stigmatisering i vores samfund. Det skal vi gøre noget ved! Vi vil derfor fortsætte med at udvikle og styrke vores indsatser, så mennesker med psykiske lidelser og handicap får endnu bedre muligheder for at trives og leve et liv med mening og fællesskab
Vi har en stærk beskæftigelsesindsats i Gladsaxe, hvor vi gennem årene har arbejdet på tværs af områder og skabt gode resultater.
Med den nye beskæftigelsesreform, der lander i 2025, får vi frihed til selv at organisere beskæftigelsesindsatsen.
Vi vil styrke arbejdet på tværs af social-, sundheds- og beskæftigelsesindsatsen med fælles mål for øje. Samtidig skal vi fastholde og styrke det gode samarbejde med virksomhederne i Gladsaxe, så vi bedre kan hjælpe ledige borgere tilbage i arbejde.