Vores politik - Kommunalvalget 2025

Kommunalpolitisk valgprogram 2025

Gladsaxe er Velfærd der virker

Kære Borger i Gladsaxe
Hvert år kommer der nye mennesker, der vil bo i vores kommune. Det er, fordi vi har en rigtig god kommune.

Vi har et fantastisk foreningsliv, hvor de frivillige sikrer liv og fællesskab for alle. Det er især vigtigt at vores børn og unge kommer ind i meningsfulde fællesskaber. Også senere i livet er
det et vigtigt værn mod ensomhed, uanset om man er med som frivillig eller som deltager.

Vi har dygtige velfærdsmedarbejdere i kommunen og et højt velfærdsniveau sammenlignet
med andre kommuner. Derfor er borgerne generelt tilfredse med plejehjem, skoler, børnehaver, fritidstilbud mv.

Vi er en stærk erhvervskommune med rigtige mange dygtige virksomheder, der skaber arbejdspladser og økonomi til vores kommune.

Vi er en veldrevet kommune, så vi både kan have en lav skatteprocent og en god velfærd. Gladsaxe er nemlig velfærd, der virker.
Og vi er kommet langt på det grønne område, hvor vi har fået bedre naturområder, mere bynatur og reduceret vores CO2-udledninger.
Gladsaxe er helt i front på den måde vi arbejder med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi indarbejder det i alt, hvad vi gør, når det er muligt.

Socialdemokratiet i Gladsaxe er stolte over vores kommune, men vi kan altid gøre det bedre. 

På denne side findes hovedpointerne fra vores valgprogram til kommunalvalget i november 2025, opdelt på temaer:



I Gladsaxe er vi i gang med at styrke ældreplejen i tæt samarbejde med Seniorrådet i kommuner, foreninger på ældreområdet mfl:

- Vi har øget normeringen i plejeboligerne og ansat aktivitetsmedarbejdere, så alle ældre har
mulighed for et aktivt liv. Hjemmeplejen har også fået flere penge til at løfte kvaliteten i forbindelse med den nye ældrelov.

- Vi har afsat varige midler til hjemmeplejen til at udvikle faste teams og helhedspleje. Det vil komme både medarbejdere og modtagere af hjemmeplejen til gode.

- Vi har afsat penge til højere løn til plejepersonalet, så vi kan tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

- Vi uddanner nye medarbejdere ved at videreuddanne dem vi har ansat og ved at tilbyde gode uddannelsespladser til både unge og til voksne med erfaringer fra andre typer arbejdspladser.

- Vi har en løbende indsats med psykologisk supervision af vores medarbejdere ved plejeboligerne og de midlertidige pladser, for at forebygge forråelse og omsorgstræthed. Glade og trygge medarbejdere er en vigtig forudsætning for god ældrepleje.

Det skal vi gøre i næste valgperiode:

- Flere dygtige medarbejdere

Gladsaxe Kommune skal være en attraktiv arbejdsplads, så vores ældre møder dygtige medarbejdere.
Vi er i gang med at hæve lønnen for plejepersonalet, og vi skal investere i efteruddannelse og opkvalificering. Vi skal løbende forbedre arbejdsforholdene i tæt dialog med medarbejderne i
ældreplejen. Ligesom vi skal arbejde aktivt med fastholdelse af dygtige medarbejdere og forebygge både psykiske og fysisk nedslidning.

- Flere kendte ansigter i hjemmeplejen

Den nye ældrelov lægger op til, at den enkelte ældre får mere medbestemmelse.
Det kan være over, hvad man præcis får hjælp til eller, hvordan hjemmeplejen skal fungere.
Fremover skal der være faste teams og ældreplejen, så man i højere grad møder det samme personale.
Det er positivt, og vi har afsat penge til omstillingen, så der er tid og kræfter til at give flere forskellige valgmuligheder til den enkelte.

- Teknologi skal bruges klogt

Teknologi kan være positivt. Det kan give borgerne mere frihed og selvstændighed, hvor de ikke er afhængige af at der skal komme en medarbejder for at hjælpe dem. Vi kommer til at mangle arbejdskraft i ældreplejen i fremtiden, og derfor er teknologi også en nødvendighed,
for at frigive tid til de mange opgaver, hvor vi skal bruge vores dygtige medarbejdere.

Det skal altid ske på en hensynsfuld måde, hvor vi respekterer den ældres mulighed for at bruge teknologien. Hvis man f.eks. ikke selv kan betjene en robotstøvsuger, så skal der komme en medarbejder, som kan sætte den i gang, så den kan støvsuge imens medarbejderen udfører andre opgaver.

Ved bevilling af midlertidig hjælp som f.eks. efter en operation eller et uheld, så skal vi ikke stille krav om at borgeren anskaffer en robotstøvsuger. Der er en ændring på vej i ældreloven,
så kommunen får mulighed for at udlåne en robotstøvsuger. Det skal vi benytte os af når vi bevilger midlertidig hjælp, eller i den første periode når der bevilges varig hjælp.

Og vi ønsker at det som tidligere igen være muligt at låne en robotstøvsuger, så man kan afprøve den derhjemme.

- Bekæmpe ensomhed

Ensomhed rammer desværre også nogle ældre. Vi skal samarbejde tæt med foreninger mfl. om at skabe gode fællesskaber. Kommunen understøtter også nye foreninger og fællesskaber, når der opstår ønske om det. På plejehjem skal der være fællesskab og gode aktiviteter, og
hjemmeplejen har også en rolle i at opdage ensomhed hos den enkelte, så vi som kommune kan sætte ind med relevante tilbud. Hvis vi bliver opmærksomme på ensomhed hos ældre,
skal kommunen være opsøgende overfor den enkelte, støtte i at komme til sociale aktiviteter mm.
I dag findes mange gode tilbud om aktiviteter og fællesskaber, men det er ikke alle, der kender dem. Så vi skal oplyse de ældre bedre om mulighederne og hele tiden forbedre og tilpasse vores tilbud, så der er mange forskellige tilbud, så der altid er noget der passer til den enkelte ældre.

- Mere støtte til pårørende

Det kan være hårdt at være pårørende til ældre, der får alvorlige sygdomme og svækket helbred.
Pårørende er en vigtig støtte og ressource for vores ældre, og derfor skal vi støtte og hjælpe de pårørende mere. Vi skal tænker pårørende ind i al vores rådgivning og i alle vores tilbud. Vi skal styrke det fokus endnu mere og give mere information om mulighederne for støtte som
pårørende.

- Flere seniorbofællesskaber

Mange ældre er interesserede i at bo i seniorbofællesskaber, der giver et godt socialt liv i den tredje alder.
Kommuner bygger ikke boliger, og det er ikke muligt at stille krav om seniorbofællesskaber i lokalplanlægningen. Men Gladsaxe skal være aktiv i dialogen med kommende bygherrer for at presse på for at få skabt flere seniorbofællesskaber. Der er udsigt til at der bliver bygget seniorbofællesskab på Mørkhøj Bygade.
Helt konkret ønsker vi også, at der bliver bygget et seniorbofællesskab på Ringbo-grunden i Bagsværd.

- Hjælpen tilpasses den enkelte

Ældre er forskellige, og derfor er hjælpen fra kommunen også forskellig. Vi skal tilpasse indsatsen til den enkelte.
Derfor skal vi særligt arbejde for, at der er tilstrækkeligt tid og overskud i hjemmeplejen til at få en lille snak, når man er hos en borger. Der skal være tid til dialog, så man kan tilpasse
hjælpen den enkeltes behov. Det sker allerede i dag, men vi skal endnu længere ad den vej.

Sundhedspolitik handler for mange om at blive behandlet for sygdomme og få genoptræning efter sygdom og ulykker.
Men det handler faktisk om endnu mere: Vi kan forebygge sygdomme gennem en sund livsstil og ved at opdage symptomer i god tid.

Mange har kroniske sygdomme, som kræver livslang behandling. Her skal vi sikre at man så vidt muligt kan fortsætte sit liv og sine aktiviteter. Man skal leve et godt liv, selvom man har en
sygdom.

Endelig har kommunerne en stor opgave i genoptræning, så mennesker kommer godt videre efter operationer og sygdomsforløb.

 

- Vi skal sikre gode sundheds tilbud i Gladsaxe – og et nyt sundhedshus:

Med sundhedsreformen bliver mange ting ændret ved vores sundhedstilbud.
Vi skal sikre, at borgerne i Gladsaxe stadig har adgang til de gode sundhedstilbud
Helt konkret vil vi skabe et nyt sundheds- og beskæftigelseshus på Fremtidsvej.
Vores vision er et sundhedshus, hvor man kan få hjælp til mange flere forskellige udfordringer.

I det nye hus skal der fx både være apotek, psykologer, speciallæger og praktiserende læger.
Der vil også blive indrettet plads til patientforeninger, som afholder f.eks. kurser og møder, som er vigtige for især nydiagnosticerede patienter og deres pårørende.

Koblingen mellem sundhed og beskæftigelse er vigtig. For hvis man har svært ved at få eller passe et arbejde, så er det ofte et sundhedstilbud der kan hjælpe på vej, eller beskæftigelsessystemet der skal hjælpe med et tilbud, der passer til de helbredsmæssige
udfordringer.

Man skal også kunne få hjælp i forhold til forebyggelse af sygdomme: fx ved vejledning i kost og motion.

- Styrke senioridrætten

Senioridrætten i Gladsaxe er fantastisk, fordi den giver stærke sociale fællesskaber for vores seniorer. Samtidig gør idrætten det muligt med en sund og aktiv livsstil, at øge livsglæden for den enkelte. Hvis man er svækket, er det vigtigt at opretholde og udvikle de funktioner, der er
tilbage, så man stadig kan fortsætte et liv der er så aktivt og selvstændigt som muligt. Vi skal sikre, at flere ældre fortsætter i senioridrætten eller anden idræt efter genoptræningsforløb,

Det vil vi gøre i den næste valgperiode:

- 50 ekstra medarbejdere i skolerne og øget normering i SFO'en

Vi skal give mere opmærksomhed til det enkelte barn. Det giver trivsel og ro i klassen. Vi skal
have tilstrækkeligt med medarbejdere i klassen, så flere børn kan trives og udvikle sig blandt
deres klassekammerater.

Vi vil derfor have flere lærere og pædagoger med specialpædagogiske kompetencer. De kaldes ”co-teachers” og ressourcepædagoger, og de er med i klasselokalet for at sikre ro og ekstra støtte til børn med behov. I dag har vi cirka 45, og vi vil fordoble det tal til 100.

- Endnu bedre SFO'er

De ekstra medarbejdere til SFO’erne er også vigtig, da vi har gjort skoledagene kortere. Det giver flere voksne i klasserne og bedre læring.
Det betyder, at børnene har mere tid i SFO’erne, hvor de har mere fri leg. Det er godt, men vi skal nu gøre en ekstra indsats for, at SFO’erne bliver endnu bedre. Det handler om at fastholde og tiltrække dygtigt personale og sikre sjove og spændende aktiviteter
for børnene.

- Dygtige og glade voksne i daginstitutionerne

Vi har rigtig dygtige pædagoger i Gladsaxe. Men der er kamp om medarbejderne i hele landet.
Så vi skal gøre en indsats for at fastholde de nuværende pædagoger og løbende opkvalificere dem. Samtidig skal vi tiltrække flere dygtige medarbejdere til vores vuggestuer og børnehaver.
Vi er i gang med at hæve lønnen, og vi skal prioritere efteruddannelse og gode arbejdsforhold højt. Vi skal fjerne unødvendigt papirarbejde, så vi kun dokumenterer det, der giver mening for
det pædagogiske arbejde, så pædagogerne kan bruge tiden til det, de brænder for: At støtte, udvikle og tage sig godt af de små børn.
Vi har allerede indført minimumsnormeringer i Gladsaxe.
Vi skal fortsætte vores fokus på uddannelse: I dag er målet at 70 procent af personalet er uddannede pædagoger

- Styrket fokus på læring

Det er helt afgørende, at alle børn bliver gode til at læse. Men i dag er der stor ulighed i, hvem der klarer sig godt i læsning. Vi skal give alle børn en god start på livet. Derfor skal vi styrke indsatsen for læsning. Vi er allerede i gang med at få flere fysiske bøger tilbage i
undervisningen og i skolebibliotekerne.
Samtidig skal vi have en bedre balance med skærmene og vi skal fastholde at mobiltelefonerne ikke skal være en del af skoledagen, da det forstyrrer elevernes sociale samvær og relationer.

- Hurtig støtte til ordblinde og talblinde

Vi skal også gøre en større indsats for ordblindhed. Det handler især om at opdage børn med ordblindhed tidligt og screene for ordblindhed allerede i indskolingen. Derefter skal der ekstra
hjælp til det enkelte barn. Man skal så hurtigt som muligt få adgang til de hjælpemidler som læse- og skriveteknologi efter en test for ordblindhed.
Børne- og Undervisningsministeriet har igangsat et projekt hvor de har udviklet en test for talblindhed. Næste fase i projektet er at undersøge hvordan elever med talblindhed støttes bedst muligt. Socialdemokratiet ønsker, at Gladsaxe skal følge op på dette lige så snart resultaterne foreligger, så vi kan komme hurtigt i gang med en målrettet og tidlig indsats for disse børn, så de kan få de bedste forudsætninger for at lære.

- Sund mad i skolerne for alle børn

Skolemad for alle børn kan styrke børnefællesskabet, forbedre sundheden og lette familierne for arbejdet med madpakker.
Folketinget vil starte en forsøgsordning med gratis skolemad til alle børn. Socialdemokratiet vil arbejde for, at vi bliver en del af forsøgsordningen med skolemad til alle
børn. Vi har haft skolemad i Gladsaxe, men det var ikke til alle børn. Det var med brugerbetaling og var også kun dimensioneret til at kunne lave mad til 20% af børnene. Det blev også kun brugt af omkring 20%, og som oftest af ressourcestærke familier. Vi vil i
stedet arbejde for skolemad for alle.
Det er en stor udgift – både i drift og anlæg, og derfor har vi brug for Folketingets hjælp, hvis det skal kunne gennemføres i kommunerne.

- Ny skole på Ringbo-grunden i Bagsværd

På Skovbrynet Skole har personalet gjort en stor indsats, og der er leveret gode resultater.
Men trods utallige tiltag gennem mange år, så fravælger for mange forældre skolen.
Vi skal have blandende skoler, som de lokale familier vil vælge.
Derfor skal vi gøre tingene anderledes: Vi vil bygge en ny skole i Bagsværd, som binder bydelene bedre sammen. Den nye skole skal sikre et godt skoletilbud i lokalområdet, som flere familier vil vælge.
Vi vil bygge en gang- og cykelsti hen over Hillerødmotorvejen, så der bliver sikker skolevej til hele skoledistriktet.

Kompetente og engagerede medarbejderne er afgørende i en kommune som Gladsaxe.

Vi har brug for dygtige pædagoger, hjemmehjælpere, rengøringsmedarbejder, skolelærere, miljømedarbejdere, renovationsarbejdere, driftsmedarbejdere socialrådgivere og mange
andre faggrupper. for fortsat at have en god kommune at bo i. Og i en tid med mangel på arbejdskraft på flere velfærdsområder skal vi gøre os umage for at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Derfor skal vi sikre gode arbejdsforhold. Gladsaxe Kommune skal være en attraktiv og spændende arbejdsplads at være på.
Det er helt afgørende for at borgerne i Gladsaxe, har dygtigere medarbejdere til at sikre tilstrækkelig velfærd.
Men det er også godt for den enkelte medarbejder.
God ledelse er også afgørende for, at medarbejderne trives. Derfor skal vi investere i at dygtiggøre vores ledere og tiltrække gode ledere.

Det skal vi gøre i næste valgperiode:

- Gode løn- og arbejdsforhold

Vi er allerede i gang med at hæve lønnen for personale i ældreplejen og daginstitutioner. Men vi skal også sikre gode forebyggende og fastholdende tilbud, i forhold til f.eks. stress, sygdom og nedslidning. Ligesom vi skal sikre at Gladsaxe kommune er en inkluderende arbejdsplads, hvor vi kan rumme medarbejdere, som har brug for særlige vilkår.

- Fleksibelt arbejdsliv

Vi skal sikre at medarbejdere, der har brug for fleksibilitet i planlægningen af arbejdet, får mulighed for det. Hvis man f.eks. i en periode har brug for kortere arbejdstid eller senere mødetider for at få hverdagen til at hænge sammen, så skal der være mulighed for det. Og alle der har nedsat arbejdstid skal have mulighed for at komme på fuld tid, hvis de ønsker det.

- Gladsaxe som uddannelsesinstitution
Vi skal også styrke vores arbejde med at være et uddannelsessted: Vi skal tilbyde pædagogmedhjælpere, plejepersonale i ældreplejen mfl. at blive efteruddannet og opkvalificeret, mens de arbejder i Gladsaxe.

Klima- og biodiversitetskrisen er vores generations største udfordring.
Vi ser allerede i dag, at klimaet bliver varmere: Vi ser store regnmængder i Danmark, og oversvømmelser og skovbrande tæt på os i Europa.

I Danmark er 1.900 arter truede. Det er fugle, andre dyr og planter, der forsvinder fra vores natur og måske aldrig kommer igen.
Drikkevandet og truet af farlige stoffer, og i Danmark er luftforurening også et problem og skyld i cirka 3.000 for tidlige dødsfald1

I Gladsaxe er vi allerede i gang og en grøn kommune.

Vi er en verdensmålskommune og har indarbejdet FN’s verdensmål om klima, miljø og natur i vores arbejde. Selvom vi er en lille kommune i et lille land, gør vores indsats en forskel. Hver gang vi udleder mindre CO2, får klimaet det lidt bedre. Og vi kan inspirere andre byer og lande til at gøre mere, når vi viser det gode eksempel.
Derfor har vi allerede nedbragt vores CO2-udledninger en del, fra ca. 450.000 Ton i 2007 til under 200.000 Ton i dag. 

Det skal vi gøre i næste valgperiode

- Rent drikkevand
I Gladsaxe kommer drikkevandet fra vores eget lokalområde. Vi skal især være opmærksomme på, at der ikke bruges sprøjtemidler eller farlige stoffer nær vores drikkevandsboringer. Derfor har Gladsaxe kommune ikke brugt sprøjtemidler i rigtig mange år.
Vi bruger afbrænding, og vi tildækker de områder i naturen, hvor vi finder invasive arter som f.eks. bjørneklo og gyldenris.

Vi vil gøre en ekstra indsats for, at der ikke bliver brugt sprøjtemidler i private haver og indkørsler og på virksomhedernes grønne områder og befæstede arealer.

- Vi skal gøre mere for klimaet

Vi skal nedbringe CO2-udledningerne fra Gladsaxe. Det handler især om forureningen fra benzin og dieselbiler og om bygningernes energiforbrug. Vi skal give bedre mulighed for elbiler
og vi ønsker attraktiv kollektiv transport og gode cykelstier. Hver gang en bil eller andre køretøjer udskiftes, skal vi over på el.

Vi skal i højere grad sikre, at leverandører til kommunen
også bruger elbiler til transport af varer. Og endelig skal vi blive bedre til at spare på energien og sørge for at vores elproduktion bliver helt grøn baseret på vedvarende energi.

- Udbygge fjernvarmen

Vi har områder i Gladsaxe, der endnu ikke er tilsluttet fjernvarme. Det er en opgave vi er forpligtet til at løse, og som borgerne i disse områder venter på med stor utålmodighed, da mange gerne vil af med deres gas- og oliefyr.

Samtidig vil vi arbejde for, at fjernvarmen bliver endnu mere grøn og baseret på vedvarende energi.

- En ren Bagsværd Sø

Vi afventer en rapport fra Syddansk Universitet, som ser ud til at give os svaret på, hvordan vi kan rense Bagsværd Sø, som ikke er god tilstand i dag.
Det glæder vi os til, for det har været et stort ønske i mange år at få renset søen. Det er vigtigt for dyrene, roerne og andre besøgende som bruger søen. Vi ønsker også at opdatere vores rostadion i respekt for naturen, så vi får bedre faciliteter til roklubberne. En ren sø er vigtig for at få genskabt naturen til at være i balance med sig selv.

- Stop forurening af Utterslev Mose
Utterslev Mose er et dejligt naturområde i vores by. Mosen har blandt andet et rigt fugleliv.
Men mosen er stadig påvirket af fortidens forurening. Og i dag kommer der stadig urenset spildevand fra kloakkerne ind i mosen, når store regnmængder gør, at kloakkerne bliver fyldte.

Gladsaxe har separatkloakeret hele området omkring stadion og Høje Gladsaxe, så det ikke er i samme omfang som tidligere, men det er stadig ikke godt nok.

Vi skal stoppe forureningen og passe bedre på Utterslev Mose. Derfor skal vi i gang med separat kloakering, så vi undgår, at regnvandet fylder kloakkerne. Dermed ender det beskidte spildevand fra virksomheder og boliger ikke i mosen. Samtidig indgår vi i samarbejdet med Svanemøllen Skybrudstunnel, der også vil sikre langt færre overløb til den nordlige del af
Utterslev Mose.
Målet er, at vi ikke har overløb ved ekstreme regnvejr.

- Flere grønne områder og bynatur i Gladsaxe
Vi skal have en grønnere by med flere træer, natur og grønne åndehuller. Når vi udvikler byen, skal vi sikre mere grønt og flere træer. Det har vi fx gjort på Søborg Hovedgade, og vi skal have mere bynatur flere steder i Gladsaxe.
Forsinkelse af regnvandet i f.eks. Kagsåparken skaber også et helt nyt grønt område, hvor der i fremtiden ikke blot vil være en græsplæne, men det vil blive omdannet til et rekreativt naturområde med plads til både dyr og mennesker.

Det skal vi gøre i næste valgperiode


- Mindre støj fra motorvejen
Vi skal fortsætte med at presse Folketinget til at begrænse støjen fra statens motorveje. Det kan være ved flere og højere støjskærme eller ved overdækninger.
På motorvejene kæmper vi for at få nedsat hastigheden til 80 km/t. De få minutters forsinkelse for bilisterne vil have en kæmpe værdi for de borgere, der bor og færdes langs med motorvejen.
Forsøgene med den nye type støjdæmpende asfalt er allerede så positive, så det hurtigst muligt skal lægges på alle bynære motorveje.

- Hurtigere busser og små busser ”on demand”

Det skal gå hurtigere at transportere sig med bussen. Derfor samarbejdes der tæt med andre kommuner om at 200S og 400S bliver ”BRT-busser”, der kører i egen bane og kommer hurtigere frem.
Der bør være busbaner i nødsporene på alle vores motorveje, så de busser der kører på motorvejen, ikke sidder fast i en bilkø. Særligt på strækningen på Hillerødmotorvejen fra Mørkhøjvej og ind mod København er dette et dagligt problem.

Der er i øjeblikket forsøg med ”busser on demand”. Det betyder små busser, der ikke er i fast rute, men som man kan bestille efter behov. Dermed kan kollektiv trafik blive muligt for flere borgere i hele kommunen. De igangværende forsøg foregår i områder med spredt bebyggelse.
Socialdemokratiet ønsker, at Gladsaxe gennemfører et tilsvarende forsøg i en bykommune som vores.

- Lavere hastighed på vejene

Vi har allerede nedsat hastigheden på flere veje i Gladsaxe. Det skal vi gøre flere steder, fordi det begrænser trafikstøjen og er bedre for trafiksikkerheden.

Vi vil nedsætte hastigheden på alle vores boligveje til 30 eller 40 km i timen. Det har stor betydning for trafikstøjen, men det forbedrer også sikkerheden for alle trafikanter.

- Fokus på cykelgenveje og god cykelparkering ved letbanestationer

Det skal være lettere at køre på cykel. Derfor skal vi skabe flere genveje for cykler og gående i vores by. Vi vil anlægge en cykel- og gangbro hen over Hillerødmotorvejen mellem Værebro Park og det område vi udvikler med skole og boliger på Ringbo-grunden. Vi vil også sikre at de nye letbanestationer får gode cykelparkeringspladser. Både til almindelige cykler og til ladcykler der fylder lidt mere.

- Alle busser skal på el

Nogle af Movias busser gennem Gladsaxe er i dag på el. Senest i 2026 vil vi have udfaset alle dielselbusserne, så de alle kører på el. Det er godt for klimaet, støjen og luftforureningen.

- Nordvendt rampe til Hillerødmotorvejen ved Tingbjerg

Gladsaxe og mange andre kommuner omkring København oplever den stigende trængsel på vejene, særligt afkørslen fra Hillerødmotorvejen ved Mørkhøjvej/Gladsaxe Møllevej er slemt ramt i myldretiderne.

Vi vil derfor fortsat arbejde for, at Vejdirektoratet og Københavns Kommune etablerer nordvendte ramper ved Høje Gladsaxevej/Ruten, så færre skal køre en omvej for at komme på og af Hillerødmotorvejen. Vi vil samtidig arbejde på støjværn eller overdækning på hele strækningen

Gladsaxe er generelt en tryg kommune at bo og færdes i.
Men det er vigtigt, at vi fastholder og styrker trygheden. Vi skal altid bekæmpe kriminalitet og negativ social kontrol, som er så skadeligt for et samfund.

Vi arbejder hele tiden med trygheden i kommunen og har blandt andet fokus på god udebelysning, så man trygt kan færdes på stier og pladser.

Ung i Gladsaxe (UNIG), som ungdomsklubberne i Gladsaxe hedder, har ikke kun ansvaret for de unge der kommer i klubberne, men har også Gadeteamet, som med en opsøgende indsats rundt omkring i Gladsaxe er med til at sikre at der bliver taget hånd om unge, som har behov
for hjælp, selv om de umiddelbart ikke selv opsøger den. UNIG og Gadeteamet arbejder tæt sammen med socialforvaltningen og politiet om den opsøgende indsats og den hjælp eller indsats der kan være behov for.

Det skal vi gøre i næste valgperiode

- Effektiv indsats mod bander

Der er desværre stadig bandekriminalitet i Københavnsområdet, og det skal vi bekæmpe i Gladsaxe. Derfor har vi et bandepartnerskab med politiet sammen med Herlev og Ballerup, hvor der kan udvekslet oplysninger og planlægges fælles indsatser.

UNIG’s gadeteam spiller også en vigtig rolle med deres opsøgende indsats overfor unge i Gladsaxe. De forebygger ved at tilbyde aktiviteter og fællesskaber uden for banderne, og hvis de unge allerede har stiftet bekendtskab med banderne, så tilbyder de hjælp og vejledning til de unge og hjælper og motiverer til at komme væk fra bandemiljøet. Det kan også ske ved hjælp af exitprogrammer, hvor flere myndigheder arbejder sammen for at give gode muligheder for et nyt liv udenfor banderne.

Vi vil sikre at flere får kendskab til mulighederne for hjælp, så både de unge og de pårørende aldrig er i tvivl om at de kan få hjælp til at finde en vej til at komme ud af kriminalitet.

- Nej til negativ social kontrol og religiøs ekstremisme

Vi skal forebygge, opdage og bekæmpe negativ social kontrol. Derfor har Gladsaxe i nogle år arbejdet systematisk med dette. Vi har et netværk af medarbejdere der står klar med at hjælpe i alle områder af kommunen. De har informeret på ungdomsuddannelserne,
biblioteker mv. så mange medarbejdere ved hvor de skal henvende sig ved mistanke om negativ social kontrol. De arbejder sammen med f.eks. politi og krisecentre.

Gladsaxe har på samme måde fokus på radikalisering og ekstremisme, hvor der også tilbydes støtte og rådgivning både til den enkelte og til deres pårørende. Det handler både om højreekstremisme, venstreekstremisme og ekstrem islamisme.
Vi skal være klar til at tage nye tiltag i brug og hele tiden udvikle indsatsen mod ekstremisme og negativ social kontrol.

- Fokus på forældrenes ansvar i at forebygge kriminalitet

Forældre spiller en afgørende rolle i at forebygge kriminalitet blandt børn og unge. Vi ønsker en række forebyggende og forpligtigende indsatser, der kan styrke forældres rolle og give dem
værktøjer til at forstå og håndtere risici:

Forældrekurser i konflikthåndtering og grænsesætning. Mange forældre kæmper med at sætte grænser og forstå deres børns adfærd.
Tilbud om træning i digital adfærd og ungdomskultur. Mange forældre ved ikke, hvad deres børn laver online eller hvilke risici, de møder. En forældreskole kunne give viden om sociale medier, kriminalitet online og tegn på risikoadfærd, så forældre kan opdage faresignaler
tidligt.

Nemt at få familierådgivning i hjemmet. Nogle forældre har svært ved at opsøge hjælp selv. Kommunen kunne tilbyde familierådgivning i hjemmet, hvor en rådgiver hjælper med at tackle udfordringer, før de bliver for store.

Vi er i løbet af de sidste 40 år blevet 700.000 flere borgere i Danmark. Samtidig vil flere vil bo i byen, og generelt bor flere mennesker alene: Det er fx flere singler og ældre, der lever længe, efter at ægtefællen går bort.

Derfor er der stor boligmangel i hovedstadsområdet og dermed også i Gladsaxe.

Vi mærker også de stigende boligpriser i Gladsaxe. Vi vil have en blandet by, hvor man kan bo med en almindelig indkomst. Vores unge skal kunne flytte hjemmefra i Gladsaxe, og hvis man fx bliver skilt, skal man have mulighed for at blive boende i kommunen.

Vi ønsker boligområder, der passer til forskellige menneskers forskellige behov. Der skal være mange forskellige boligformer i Gladsaxe, og derfor vil vi fx arbejde for flere seniorbofællesskaber gennem dialog med bygherrer mm.

Vi arbejder for attraktive og velfungerende bydele og med sociale helhedsplaner for Mørkhøj, Værebro og Høje Gladsaxe skal vi sikre social balance i hele Gladsaxe.

I boligområderne Værebro og Høje Gladsaxe har vi væresteder for unge over 18, hvor vi tilbyder et gode meningsfulde fællesskab for de unge, og hvor der også er vejledning i forhold til uddannelse og arbejde.

Der er allerede gode erfaringer med at samarbejde med de mange foreninger og frivillige i civilsamfundet, der skaber aktiviteter og fællesskaber i boligområderne.

Det nye bibliotek plus i Høje Gladsaxe fungerer fx rigtig godt og bidrager til liv og aktivitet ved Høje Gladsaxe Torv.

Det skal vi gøre i næste valgperiode

- Nye boliger i nedslidte erhvervskvarterer

Vi skal ikke bygge i vores grønne områder, og vi skal ikke fortætte i vores villakvarterer.
Men i kanten af nedslidte erhvervskvarterer, hvor der er behov for udvikling af området, der kan vi give mulighed for at bygge boliger. Gladsaxe har stort fokus på at vi ikke skal bygge for højt og for tæt, og at når vi bygger, så skal vi have grønne kantzoner og gode friarealer. Det har vi ikke altid været gode til, men med vores arkitekturpolitik og ansættelsen af en stadsarkitekt, så sikrer vi at vi udvikler med omtanke.

I byomdannelsesområder (hvor man går fra erhverv til boliger) har vi mulighed for at stille krav om at 25% af boligerne skal være almene. Når det er muligt, vil vi benytte os af dette.

- Nyt bibliotek og aktivitetshus i Værebro

I forbindelse med den store ombygningsplan i Værebro, skal der bygges et nyt bibliotek. Det vil blive indrettet med inspiration fra Bibliotek+ i Høje Gladsaxe, hvor det er lykkedes at skabe et hus med plads til et mangfoldigt tilbud af aktiviteter og fællesskaber. Der vil være en proces med inddragelse af alle dem der ønsker at være medskabere af det nye tilbud, der skal være et åbent tilbud til alle borgere i Gladsaxe.

Vi arbejder med et udvidet biblioteksbegreb. Biblioteket er ikke kun et sted, hvor man låner bøger, men også er et medborgerhus hvor vi alle mødes. Biblioteker kan være ramme om fællesskaber og aktiviteter som madlavningskurser, dans osv.

- Vi vil bevare åbne og grønne villakvarterer

Vi skal sikre gode villaområder, hvor der er luft, lys og et behageligt udtryk. Derfor skal vi begrænse antallet af byggeri af meget store villaer.
Vi vil derfor nedsætte bebyggelsesprocenten fra 30% til 25% på grunde op til 999 m2 og til 20% på grunde op til 1499 m2. For grunde derover vil vi max give tilladelse til at bygge 300 m2.

For at sikre mere natur og for at tage hensyn til muligheden for afledning af regnvand, vil vi sætte et maximalt fodaftryk af bygningen på 2/3 af byggeretten. (Et hus med 150 m2 boligareal må dermed kun have et grundareal på 100 m2, og skal derfor bygges i 1,5 etage)
Vi ønsker også at eksisterende villaer i højere grad genbruges, renoveres og tilbygges, i stedet for at det hele rives ned og bygges nyt. Ved renovering og tilbygning spares CO2, og meget af
det grønne i haverne bliver bevaret.

Derfor vil vi give mulighed for at øge bebyggelsesprocenten med op til 5 procentpoint og vil afvige fra kravet om fodaftryk af bygningen, hvis ejeren af en bygning, der er mere end 10 år gammelt, arbejder med om- og tilbygning og altså ikke nedrivning.

Gladsaxe er en stærk erhvervskommune.

Vores virksomheder vækster, og vi har på få år fået mere end 10.000 flere private arbejdspladser i vores erhvervsområder. Det er også medvirkende til at vi har få arbejdsløse.

Vi arbejder for at virksomhederne har et godt miljø at være i. Vi har støttet oprettelsen af erhvervsforeningen Gladsaxe Erhvervsbyen, som er et godt netværk for virksomhederne, store som små, hvor de kan få information og inspiration. Her kan der udveksles erfaringer i de
faglige og sociale netværk.

Erhvervslivet kan altid få nem adgang til kommunen ved behov ved at kontakte Gladsaxe erhvervsservice, som kan hjælpe med at skabe kontakt til den rette afdeling.

Der afholdes erhvervskonference årligt, hvor alle virksomheder er velkomne og hvor aktuelle emner tages op både som information og inspiration. Siden 2017 har bæredygtighed været et gennemgående tema på konferencerne, sammen med andre vigtige udviklingstendenser. Det er også på erhvervskonferencen at vi fejrer modtageren af årets erhvervspris i Gladsaxe.

Gladsaxe anlagde for mange år siden vores erhvervskvarterer, hvor virksomhederne kan udvikle sig uden at genere vores boligområder. Vi værner om at bevare vores erhvervskvarterer til erhverv, for det giver sikkerhed for virksomhedernes fremtid. Det er en vigtig årsag til
virksomhedernes vækst i Gladsaxe.

Detailhandlen støtter vi i Gladsaxe Kommune ved at være med i de lokale netværk i Bagsværd, Buddinge og Søborg, som vi også støtter ved at stille en ekstern konsulent til rådighed.

Der er øget fokus på handelsstrøgene for at bevare detailhandlen, men der er ingen tvivl om at detailhandlen er presset af øget nethandel, og der er derfor brug for et godt samarbejde for at tiltrække kunder. Vi skaber gode byrum for at man skal få lyst til ophold.

Det skal vi gøre i næste valgperiode

- Holde skatten i ro

For både medarbejdere og virksomheder er skatteområdet vigtigt.
Vi skal sikre virksomhederne og borgere mod stigninger i grundskyld og dækningsafgift.

De stigende ejendomspriser i Gladsaxe vil automatisk betyde større ejendomsværdier og dermed øgede udgifter til borgere og virksomheder.

Socialdemokratiet vil derfor i næste valgperiode nedsætte grundskyldspromillen for private og dækningsafgiften for virksomheder, hvis kommunens samlede indtægt stiger mere end
pristallet.

Vi vil også holde kommuneskatten i ro, så vi fortsat har en lav skatteprocent i en tid med prisstigninger. Gladsaxe er en veldrevet kommune, og det giver os råd til både god velfærd og lav skat.

- Indsats for udlændinge, der kommer for at arbejde

De mange virksomheder i Gladsaxe tiltrækker udlændinge med højt specialiserede kompetencer, som kommer for at arbejde i en kortere eller længere årrække. De kaldes også ”expats”.
De er helt nødvendige for vores virksomheder, og vi skal derfor sikre, at de integreres og trives, så de ikke rejser for tidligt hjem. Det er både skidt for den enkelte, for virksomheden og dermed hele byen. Det kræver en særlig indsats med dialog med de udenlandske ansatte og deres arbejdsgivere. 

Det skal vi gøre i næste valgperiode

- Nye faciliteter ved Skovbrynet Station

Vi gennemfører projektet med et slagssportscenter til Cricket ved Skovbrynet station, hvor der også bliver anlagt et såkaldt Pit-stop, hvor foreninger og private, der benytter Hareskoven og området ved Bagsværd Sø til cykling, løb eller gang får adgang til toiletfaciliteret og til skabe hvor man kan opbevare sine ting mens man er i skoven.

- Overdækkede tennisbaner

Vores tennisspillere har længe ønsket bedre forhold, og nu har vi sat penge af til overdækkede tennisbaner.

- Ny atletikhal i Bagsværd

Vi får lagt en plan for opførelsen af atletikhallen i Bagsværd sammen med foreninger og andre fremtidige brugere, herunder bl.a. parasporten.

- Forbedring af rostadion ved Bagsværd Sø

Det nationale rostadion Bagsværd Sø trænger voldsomt til en opgradering. Det er Socialdemokratiets mål at vi i næste valgperiode får lagt en plan for hvordan det kan foregå i respekt for naturen og fredningen af søen.

Vi fortsætter det gode samarbejde med idrætsforeningerne om udviklingen af vores faciliteter.

- Styrket samarbejde mellem skoler og idrætsforeninger

Idrætsforeningerne er vigtige fællesskaber for vores børn og unge.

Derfor vil vi styrke samarbejdet mellem skoler og idrætsforeninger. Det kan være ved, at skolerne i højere grad kommer på besøg hos de enkelte foreninger og får intro til sportsgrenen.  Det er der allerede gode eksempler på, som bør udbredes.

- Foreningshus i Værebro

Det nuværende foreningshus som er hjemsted for FC Gladsaxe (tidligere Værebro Boldklub) er meget nedslidt. Det har indtil nu været ejet af boligselskabet.

Gladsaxe har købt grunden, og vil opføre et nyt foreningshus. Det skal fortsat være hjemsted for boldklubben, men skal også benyttes af andre foreninger.

- Stalden i Værebro – et kommunalt ridetilbud for alle i Gladsaxe

På samme område som foreningshuset ligger også den tidligere skoleklub, som i dag benyttes til vores midlertidige tilbud til unge over 18, Byggeren, og til rytterstue til Stalden, som er vores ridetilbud i Gladsaxe. Denne bygning skal istandsættes, så den bliver indrettet til permanent brug af begge dele.

 

 

Det skal vi gøre i næste valgperiode:

- Et godt ungdomsliv i Gladsaxe

Det skal være attraktivt at være ung i Gladsaxe. Vi har unge, der bor hjemme og unge, der er flyttet hjemmefra på kollegie eller andre steder.

Vi skal udbrede kendskabet til Richter, vores spillested, som alt for få unge kender og benytter.

Vi skal udvikle ungdomstilbuddene sammen med de unge, og vi glæder os derfor til den kommende dialog med det nye ungepanel og andre unge i Gladsaxe om en plan for at gøre det endnu bedre at være ung i Gladsaxe.

- Mere støtte til trivsel og mental sundhed

Flere unge kæmper i dag med mistrivsel, ensomhed og psykiske udfordringer som angst, stress og skolevægring. Samtidig ser vi en stigning i antallet af unge med psykiatriske diagnoser, men diagnoser skal IKKE være en forudsætning for at få hjælp. Alle unge, der har brug for støtte, skal kunne få det hurtigt og uden unødige barrierer.

Socialdemokratiet vil:

  • Sikre hurtig og lettilgængelig hjælp, så unge får støtte, inden problemerne vokser sig store.
  • Udbygge tilgængelige indsatser i nærmiljøet, f.eks. i skolen, på ungdomsuddannelserne og i fritidslivet.
  • Styrke samarbejdet med regionens psykiatri
  • Sikre en bedre overgang fra børne- og ungdomspsykiatrien til voksenpsykiatrien.
  • Videreudvikle tilbud, der bryder isolation og ensomhed blandt unge med psykiske udfordringer.

- Unge skal have en vej ind i fællesskaber

Fællesskaber giver trivsel, livsindhold og selvtillid. Vi vil sikre, at alle unge i Gladsaxe har adgang til meningsfulde fællesskaber, uanset deres forudsætninger. Vi arbejder for, at unge med behov for støtte kan deltage i skolen i lokalområdet, i fritidsaktiviteter. Vi skal også sikre de unges fundament for at få en ungdomsuddannelse.

Vi vil:

  • Styrke ungefællesskaber i fritidslivet, så flere får mulighed for at deltage i sport, kultur og sociale aktiviteter.
  • Skabe flere brobygningsforløb fra special- til almenmiljøer, hvor det giver mening.
  • Sikre, at nedbryde de barrierer som unge oplever i forhold til tilgængelighed, hverken fysisk, mentalt eller socialt.

- Uddannelse og jobmuligheder for alle unge

Vi skal sikre, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse og får en god vej ind på arbejdsmarkedet. Overgangen fra skole til voksenlivet kan være svær, især for unge med psykiske eller fysiske udfordringer. Derfor skal vi skabe fleksible løsninger, der hjælper den enkelte unge til at stå stærkt i livet.

Vi vil:

  • Styrke samarbejdet mellem skoler, erhvervsliv og kommunen, så flere unge får praktik- og lærepladser.
  • Understøtte fleksible uddannelsesmuligheder for unge med særlige behov.
  • Sikre bedre vejledning og støtte til unge i overgangen fra skole til job, f.eks. gennem mentorordninger og individuel støtte.
  • Styrke kombinerede sundheds- og beskæftigelsesindsatser, så unge med psykiske udfordringer ikke falder mellem to stole.

- Ingen unge må falde mellem to stole

Unge, der oplever psykiske eller sociale udfordringer, skal have en sammenhængende indsats. Vi vil styrke samarbejdet mellem skoler, jobcentre, sundhedssystemet og sociale tilbud, så hjælpen bliver målrettet den enkeltes behov.

Vi tror på, at alle unge har potentiale, og ingen skal efterlades uden muligheder. I Gladsaxe skal alle unge føle sig set, hørt og støttet på vejen til et godt liv.

Det vil vi gøre i næste valgperiode:

I Gladsaxe Kommune skal alle borgere – uanset psykiske eller fysiske udfordringer – have mulighed for at leve et værdigt og selvstændigt liv. Vi tror på en helhedsorienteret tilgang, hvor indsatsen tager udgangspunkt i den enkeltes behov, ressourcer og ønsker for fremtiden.

- Tilgængelig og sammenhængende hjælp
Vi vil sikre, at hjælpen er let tilgængelig og koordineret på tværs af sundhed, social og beskæftigelse. Vores kommende sundheds- og beskæftigelseshus skal fungere som et centralt omdrejningspunkt, hvor borgere kan få rådgivning, behandling og støtte under ét tag.

- Bedre sundhed for mennesker med handicap og psykiske udfordringer
Mennesker med handicap og psykiske lidelser har generelt dårligere sundhedstilstand og kortere levetid end andre. Vi vil styrke samarbejdet mellem kommunen og regionen for at sikre en mere sammenhængende indsats. Det inkluderer muligheden for ledsagelse til lægebesøg og en socialsygeplejerske, der kan hjælpe udsatte borgere med at få den nødvendige behandling.

- Styrket psykiatri og forebyggelse
Når den nye sundhedsreform træder i kraft, skal vi sikre, at psykiatrien prioriteres på lige fod med somatikken. Det kræver et fortsat stærkt samarbejde mellem kommunen og regionen, så borgere med psykiske lidelser får hurtig og effektiv behandling. Vi vil også forbedre de forebyggende indsatser for børn og unge, så vi kan gribe psykiske udfordringer tidligt og undgå alvorlig mistrivsel.

- Støtte til pårørende
Pårørende kan spille en afgørende rolle for borgere med psykiske og fysiske udfordringer. Vi vil sikre, at pårørende så vidt muligt inddrages aktivt i forløbene, og når de gør, at der er støtte og aflastning til dem, der har behov for det.

- God sagsbehandling og retfærdige afgørelser
Det må aldrig føles som en kamp at få den rette hjælp. Vi vil sikre kortere sagsbehandlingstider, bedre kommunikation og korrekte afgørelser, så borgere oplever en mere smidig og værdig proces. Kendskabet til borgerrådgiveren skal øges, så flere kan få vejledning og hjælp i deres møde med kommunen.

Vi arbejder for et Gladsaxe, hvor ingen bliver efterladt på perronen, og hvor alle – uanset udfordringer – kan få den støtte og de muligheder, de har brug for, til at leve et godt og værdigt liv.

 

 

Det skal vi gøre i næste valgperiode:

- Hjælpe flere udsatte borgere i job

Med så mange lokale arbejdspladser er det helt afgørende at vi har et godt samarbejde, så vi også bedre kan hjælpe de ledige borgere der er kommunen tilbage i arbejde. Vi vil også styrke samarbejdet om at alle borgere, der kan og vil blive knyttet til det ordinære arbejdsmarked. Det gælder også for borgere på førtidspension.

- Fokus på seniorer og ledige med udfordringer

Vi ved, at forældres tilknytning til arbejdsmarkedet er afgørende for børnenes fremtidige muligheder, og at alt for mange unge står uden job eller uddannelse. Vi vil sikre, at borgere med andre udfordringer end ledighed får den rette hjælp og støtte til at finde et job, der passer til dem. Samtidig skal vi have særlig fokus på seniorerne, der er en kæmpe ressource på arbejdsmarkedet, men som kan have svært ved at finde et nyt arbejde.

 

- Det skal være nemmere at få hjælp

Det skal være nemt at komme i kontakt med og få hjælp fra kommunen.

Med udgangspunkt i vores nye sundheds- og beskæftigelseshus, skal vi udbygge de fremskudte indsatser i de tre områder hvor vi arbejder målrettet med social balance: Værebro Park, Mørkhøj og Høje Gladsaxe.

Her skal man kunne få forebyggende hjælp i forhold til børn, familie og sundhed, men også vejledning om jobskifte og uddannelse.

Vi skal sænke barriererne for kontakt med kommunen og sikre, at hjælpen er målrettet den enkelte.